novomed

Що таке «час у цільовому діапазоні» для пацієнта з цукровим діабетом

Для контроля глікемії пацієнти з цукровим діабетом (ЦД) можуть використовувати звичайні глюкометри або більш сучасний метод – система безперервного моніторингу рівня глюкози (Continuous glucose monitoring — CGM).

Контроль глікемії

Система безперервного моніторингу рівня глюкози

Система безперервного моніторингу рівня глюкози (Continuous glucose monitoring — CGM) вимірює рівень глікемії в інтерстиціальній рідині за допомогою сенсора, що вводиться підшкірно на 1–2 тижні. До нього зовні кріпиться пристрій зчитування, що зберігає та передає дані. На відміну від глюкометра, система CGM фіксує рівень глікемії цілодобово кожні 5–15 хвилин, залежно від моделі1.
Якщо ваш пацієнт із ЦД використовує систему CGM, вам буде корисно розуміти як оцінювати показники, що вимірює цей пристрій. Інформація відображається в спеціальному додатку в смартфоні пацієнта у вигляді простого звіту — амбулаторного профілю глюкози (Ambulatory glucose profile — AGP). Він містить детальну інформацію про зміни рівня глікемії протягом доби за певний проміжок часу, зазвичай 7–14 днів1,2. Деякі системи дають змогу бачити показники AGP безпосередньо на пристрої для моніторингу або завантажити його на комп’ютер2. Інтерпретація цих результатів дає цінну інформацію про рівень глікемії в пацієнта та допомагає покращити лікування ЦД2,3.

Важливий показник

Час у цільовому діапазоні

Важливим показником є час у цільовому діапазоні (Time in Range — TIR) — час, який пацієнт із ЦД проводить у межах цільового рівня глікемії. Для більшості людей цей діапазон становить від 3,9 до 10 ммоль/л. За наявності ЦД 1-го або 2-го типу рекомендовано, аби рівень глікемії був у цьому діапазоні приблизно 17 годин на добу, що становить 70% часу. На сьогодні вже встановлений взаємозв’язок цього показника та розвитку ускладнень ЦД4.

10%

Ризик прогресування ретинопатії та мікроальбумінурії підвищується на 64% та 40% відповідно при кожному зниженні TIR на 10%2

Для збільшення інформативності показника TIR ви можете:

Рекомендувати пацієнту записувати час проведення своїх рутинних справ, зокрема прийому їжі або ліків, занять фізичною активністю. Це дасть змогу оцінити їх вплив на показники глікемії протягом доби3;

Спонукати пацієнта аналізувати та усувати можливі фактори, що призводять до гіпо- чи гіперглікемії. Причиною може виявитися пропуск прийому протидіабетичних засобів або вживання продуктів із високим глікемічним індексом3;

Персоналізувати рекомендації, опираючись на отримані показники, аби допомогти пацієнту збільшити час нормоглікемії3.

CGM допомагає покращити показник TIR

Важливо, що сама система CGM допомагає покращити показник TIR, адже вона може прогнозувати зміни рівня глюкози протягом наступних 60 хвилин на основі попередніх даних. Завдяки цій інформації пацієнт може заздалегідь вжити відповідні заходи, наприклад пройти зайвий кілометр, або навпаки поїсти5.

Чому ми говоримо про цей показник у контексті оцінки контролю ЦД, адже вже давно для цього використовують значення HbA1c?

HbA1c?

Люди з однаковими рівнями HbA1c можуть мати абсолютно різні показники TIR6, адже глікований гемоглобін показує тільки середній рівень глікемії за останні 3 місяці2.

Рівень глікемії в пацієнта X із ЦД 1-го типу протягом 24 годин

Зверніть увагу на високу варіабельність рівня глюкози в крові, зокрема наявність 1 епізоду гіпоглікемії та 2 епізодів гіперглікемії.

Рівень глікемії в пацієнта Y із ЦД 1-го типу протягом 24 годин

Рівень глюкози в крові характеризується низькою варіабельністю та відсутністю гіпо- чи гіперглікемії.

Таким чином, оцінка й інтерпретація TIR допомагає адаптувати дієту та фізичну активність відповідно до змін рівня глюкози протягом доби. Важливою перевагою також є можливість оптимізувати інсулінотерапію, наприклад, точніше титрувати дозу. Завдяки цьому покращується контроль ЦД та зменшується ризик довгострокових ускладнень4,7.

BU Diabetes

Четвер 29.08

П’ятниця 30.08

9:00 – 18:00 Commercial Day 1

9:00 – 13:00 Commercial Day 2

Правова угода про отримання інформації

Цей сайт містить професійну спеціалізовану інформацію, призначену виключно для медичних установ та лікарів.

В тому числі, сайт містить інформацію про лікарські засоби, їх властивості, способи застосування, можливі протипоказання і побічну дію. Така інформація призначена виключно для ознайомлення із деякими препаратів і не може бути використана в якості порад або рекомендацій, для самостійної діагностики або самолікування.

У разі, якщо Ви не є лікарем, але, в порушення умов, зазначених в даній угоді, підписуєте її, як лікар, ТОВ “Ново Нордіск” не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті самостійного використання інформації з цього розділу сайту. Ви робите це самостійно і усвідомлено, розуміючи, що застосування лікарських засобів можливе тільки за призначенням лікаря та після попередньої консультації з ним, а самолікування може завдати шкоди Вашому здоров’ю.

Я підтверджую, що є лікарем, ознайомився з текстом даної Правової угоди, розумію її зміст і підтверджую свою згоду з нею